Tuotannostaan monesti palkittu Kivi Larmola elää ja työskentelee valokuvaajavaimonsa kanssa eri maissa matkustaen, tukikohtanaan Viro. (Kuva Sanna Larmola)
Teksti ja kuvat Hannele Salminen
Venäläinen Lev Termen tai Léon Theremin (1896–1993) oli yksi 1900-luvun suurimpia keksijöitä. Hän onnistui muuttamaan tilassa tapahtuvan liikkeen ääneksi ”kuin kapellimestari, joka orkesteria johtaessaan viittoo ilmasta musiikkia”.
Hänet tunnetaan parhaiten elektronisesta Theremin soittimesta, jota myös termenvoxiksi kutsutaan. Ujeltava, vaikeasti hallittava soitin koostuu laatikosta, jossa on kaksi antennia ja sitä soitetaan ilman kosketusta liikuttelemalla käsiä antennien ympärillä ilman fyysistä kosketusta.
Sarjakuvataiteilija, kuvittaja Kivi Larmolan 16. pitkä sarjakuva-albumi Kaikki liikkuu – Lev Termenin ihmeellinen elämä vie tämän insinöörin, muusikon, vakoojan ja vangin vauhdikkaisiin vaiheisiin Neuvostoliiton diktatuurin varjossa.
Larmolan lennokas, mutta silti tarkka piirrostyyli tempaisee lukijan saman tien mukaansa Termenin yrityksiin jatkaa tieteentekoa mahdottomaksi muuttuneissa olosuhteissa. Albumi seuraa myös hänen henkilökohtaista elämäänsä sekä matkojaan, joilla hän onnistui välttämään Stalinin teurastukset.
”Kaikkien oli oltava samaa mieltä kuin Stalin ja hänen kaiken kattava vainoharhaisuutensa oli koko Neuvostoliiton yhteinen henkinen tila, jossa kukaan ei ollut turvassa”, Larmola kirjoittaa teoksensa historiakatsauksessa. Se kuulostaa kylmäävän tutulta ja ajankohtaiselta tälläkin hetkellä.
Kaikki liikkuu perustuu suurimmaksi osaksi historiallisiin tositapahtumiin: ”Olen oikonut tarinaa ja jättänyt pois yksityiskohtia voidakseni kertoa jännittävän tarinan ja käydä läpi hiukan sellaista historiaa, joka on melkeinpä liian uskomatonta uskottavaksi.”
Kivi Larmola: Kaikki liikkuu –Lev Termenin ihmeellinen elämä. Manitou Oü ja Rosebud, 2024. 138 s