Eeva Peuran maalaukset lumoavat Forsblomilla

Tässä taiteilija teoksensa Ribbons äärellä.

Teksti ja kuvat Hannele Salminen

Eeva Peuran öljymaalauksissa kaikki on kohdallaan: sävykkäät, sointuvat värit ja näennäisen huolettomasti kuin vauhdilla syntyneet sommitelmat. Kerrokselliset, paksut siveltimenvedot luovat teoksiin mehevää pintaa. Vaikutelma keveydestä ja helppoudesta johtaa kuitenkin harhaan, sillä uskon, että maalaukset ovat pitkän harkinnan ja työskentelyn tulos.

Teoksissa tapahtuu paljon, niissä on liikettä, toisaalta vahvoja tunteita ja tunnelmia. Kuten näyttelyn tiedotteessa osuvasti todetaan, niissä on ”runollista levottomuutta”. Kun teoksia lähemmin tarkastelee, mielessä alkaa syntyä tarinoita ja assosiaatioita, sillä intensiiviset maalaukset suorastaan imaisevat mukaan maailmoihinsa.

Teosten lukuisat yksityiskohdat houkuttelevat silmän tutkimusretkelle, jonka jokaisella kierroksella paljastuu uutta. Sen huomasi siitäkin, että teosten äärellä syntyi välittömiä keskusteluja maalausten elementeistä avajaisvieraiden kesken. Jäimme ystäväni kanssa pohtimaan, kiemurteleeko mustekala teosten punaisena lankana maalauksesta toiseen?

Eeva Peura on kertonut, että tärkeintä hänen työskentelyssään on nautinto. Sen huomaa, sillä tunne suorastaan säteilee teoksista katsojankin silmiin. Myrhh and Noir -näyttelyn lumoavalle taidematkalle pääsee Galerie Forsblomilla 19.11. saakka.

Eeva Peura (s.1982) palkittiin vuonna 2019 William Thuring -nimikkopalkinnolla. Hänen teoksiaan kuuluu Suomen merkittävimpiin taidekokoelmiin.

Rite of Spring vie jo kevään odotukseen.
Hannele Salminen

Hannele Salminen

Julkaisijan tiedot

Marko Holmström

Marko Holmström

IT-moniosaaja.

close chatgpt icon
ChatGPT

Enter your request.