Finladia-palkinto kertoo raadin ja kansan kirjamausta

Teksti ja kuvat Hilkka Kotkamaa

Finlandia-ehdokkaat on julkistettu ja polemiikki käynnistyy. Mikä on voittaja, mikä kirja puuttuu listalta, mitä kirjoista mahtaa tuumata voittajan valitseva Jorma Uotinen? Entä onko lukevan kansan maku sama kuin raadin? 

Kansan maun suuntaan viittaa ainakin se, että kaunokirjallisuuden kuudesta Finlandia-ehdokkaasta lokakuun myydyimpien joukosta löytyy kolme. Painetun kotimaisen kaunokirjallisuuden -listan sijalla kolme Miki Liukkonen: Vierastila (WSOY, 2023), sijalla viisi Iida Turpeinen: Elolliset (S&S, 2023) ja sijalla kuusi Sirpa Kähkönen: 36 uurnaa – Väärässä olemisen historia (Siltala, 2023). Lisäksi kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaina ovat Laura Gustafsson: Mikään ei todella katoa (Like), Antti Hurskainen: Suntio (Siltala, 2023) ja Pasi Ilmari Jääskeläinen: Kuurupiilon anatomia (Atena, 2023).

mikä tehtävä, mikä vastuu!

Voittajan valitsijaksi pyydetty Jorma Uotinen tuntui olevan tehtävästään innoissaan. ”Kun minua pyydettiin päättämään kaunokirjallisuuden palkinnosta, menin tolaltani. Olin niin yllättynyt. Totta kai innostuin, mutta samalla kauhistuin: mikä tehtävä, mikä vastuu! Odotan innolla uutta, syvää lukukokemusta: on suuri kunnia saada jakaa seuraava kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinto. ”Ehdokkaita kommentoi Finlandia-palkintojen Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Laura Karlsson: “Finlandia-ehdokkuus on merkittävä tunnustus kirjailijalle. Osa teoksista on jo ennättänyt herättää yleistä kiinnostusta ennen ehdokkuuttaan ja ne näkyvät jo myynneissä. Yleisesti itse ehdokkuus näkyy yleensä nopeasti teosten myyntitilastoissa. Kun ehdokkaat julkaistaan, kirjakaupat ja kirjallisuudesta kiinnostuneet kuluttajat kiinnittävät huomiota laajemmin näihin nimikkeisiin”. 

Jorma Uotinen.
Hilkka Kotkamaa

Hilkka Kotkamaa

Julkaisijan tiedot

Marko Holmström

Marko Holmström

IT-moniosaaja.

close chatgpt icon
ChatGPT

Enter your request.