Goottilaisia heijastuksia Ateneumissa

Teksti ja kuvat Hilkka Kotkamaa

Ateneumissa avautuu näyttely Gothic Modern, joka kertoo mitä vaikutteita eurooppalainen keskiajan, eritoten renesanssin taide toi 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun moderniin taiteeseen. Aikakausi on Suomenkin kannalta tärkeä, koska elimme taiteen tapahtumarikkaita, kultaisia vuosia. Idea näyttelyyn syntyi jo 2017, kun brittiläinen taiteentutkija Juliet Simpson ja Ateneumin nykyinen johtaja Anna-Maria von Bonsdorff ryhtyivät yhdessä pohtimaan asian vähäistä tutkimusta ja miksei näin merkittävästä ilmiöstä ole tehty näyttelyä. He ryhtyivät toimeen ja kuratoivat yhdessä Ateneumin näyttelyn. Aineistoahan on pilvin pimein.

Nyt voimme katsella vanhoja tuttujakin maalauksia uusin silmin ja ajatella miten aika heijastuu aina taiteeseen. Mitä Edwad Munch halusi kertoa värikylläisellä kuvallaan Kaalimaasta (1916) tai Hugo Simbergin kuvaus Tanssit sillalla (1899) jossa nuori tyttö tanssii kuoleman kanssa? Entä mita halusi sanoa vahvoja kuvia kurjuudesta luonut Käthe Kollwitz teoksellaan Vangit, sarjasta Talonpoikien sota. Akseli Gallen Gallela on tyylissä mukana työllä Ester von Christierson, Tulikukka (1892).

Jännittävää on myös verrata miten Neitsyt Mariaa saattoi kuvata eri vaikuttein.

Taulujen äärellä voi tehdä löytöjä ja todeta, että tuon ajan taiteessa käsitellään vahvoja aiheita ja perimmäisiä tuntemuksia, kuten syntymää, kuolemaa, kärsimystä ja seksuaalisuutta.

Ateneumissa näyttely on vain kolme kuukautta 26. tammikuuta 2025 asti. Seuraavaksi se lähtee Osloon Nasjonalmuseetiin ja siiten Wieniin Albertina Museumiin. Näyttelyyn liittyy kaunis kirja Gothic Modern 1875-1925 – Pimeydestä valoon.

Hilkka Kotkamaa

Hilkka Kotkamaa

Julkaisijan tiedot