Helsinki Biennaali – paremmalla onnella

Teksti ja kuvat Hilkka Kotkamaa

Kesähelsinkiläisten ja vierailijoiden iloksi järjestetään Helsinki Biennaali, kansainvälinen kuvataidetapahtuma, joka pidetään 11.6.–17.9.2023. Tämä nykytaiteen Vallisaareen ja eri puolille Helsinkiä levittäytyvä tapahtuma järjestetään toista kertaa. Ensimmäisellä kerralla iski korona näyttelyyn juuri pahalla hetkellä kesällä 2020, joten nyt yritetään paremmalla onnella.

Helsinki Biennaali 2023 koostuu näyttelyistä, erilaisista ohjelmista, videoteosten esityksistä, julkaisuista ja online-ohjelmasta. Biennaali sijoittuu Vallisaareen, HAM Helsingin taidemuseoon (Tennispalatsiin) sekä muihin paikkoihin ja julkisiin tiloihin kaupungissa.  

Tapahtuman otsikko ”Uusia suuntia voi syntyä” esittää 29 taiteilijan ja taidekollektiivin töitä, jotka löytyvät pääosin Vallisaaren vihreän luonnon keskellä. Vallisaari sopiikin mitä parhaiten näyttelyyn, mutta muutenkin kesäiseksi matkakohteeksi, johon pääsee kätevästi laivalla Kauppatorilta. Matka kestää noin 20 minuuttia. Perillä voi tutustua taiteen ja viehättävän luonnon lisäksi vanhoihin jo Venäjän vallan aikoihin rakennettuihin rakennuksiin. Näyttely voi löytyä vaikka vanhasta ruutivarastosta!  

Opastuksen mukaan teosten tarkoitus on kiinnittää huomiota ihmisiin, eläimiin, kasveihin, ympäristöön, dataan ja muuhun ympärillämme olevaan. Biennaali etsii uusia tapoja elää ja ymmärtää ympäröivää maailmaa. 

Näyttelyn perimmäisenä toiveena on, että Biennaali avautuisi kävijöille monialaisen, havainnoivan, aistivan ja ymmärrystä luovan taiteentekemisen kautta. Tapahtumassa liikutaan inhimillisen ja ei-inhimillisen sekä erilaisten mittakaavojen välillä – näkymättömästä datasta todellisiin saariin ja kuviteltuihin uusiin maailmoihin. Samalla pohditaan, miten pienet ja huomaamattomat yksityiskohdat saattavat antaa sysäyksen uudenlaiselle toiminnalle ja ajattelulle sekä ihmisen aikaansaannosten, ympäristötuhon ja teknologian haittavaikutusten korjaamiselle. 

Biennaalin kolme keskeistä käsitettä ovat kontaminaatio, uusiutuminen ja toimijuus. Itämeri on yksi maailman saastuneimmista vesialueista, jota väkivaltakoneistot ja teollisuus kuormittavat. Helsinki Biennaali haluaa kuitenkin tuoda esiin ajattelu- ja toimintatapoja, joissa kontaminaatio näyttäytyy tuottavana, hedelmällisenä ja uutta luovana voimana. Biennaalit perustuvat usein kaupunkien ja alueiden kehittämiseen matkailun ja talouden nimissä – toisaalta niissä piilee myös mahdollisuus korjaamiseen ja parantamiseen. Toimijuuden käsitteen kautta biennaali tutkii, miten ihmiselämä, ympäristö ja teknologia voivat kehittyä yhdessä ja saavuttaa ennennäkemättömiä lopputulemia.  

Opastuksen mukaan teosten tarkoitus on kiinnittää huomiota ihmisiin, eläimiin, kasveihin, ympäristöön, dataan ja muuhun ympärillämme olevaan. Biennaali etsii uusia tapoja elää ja ymmärtää ympäröivää maailmaa.  

Kuraattori Joasia Krysa avaa ajatteluaan kysymällä: ”Kuinka nämä käsitteet auttavat meitä ajattelemaan tulevaisuuden toimintatapoja ja mahdollisia maailmoja uudella tavalla? Miten kontaminaatio voisi edistää positiivista muutosta? Miten biennaalit voivat toimia uudistavana voimana? Miten toimijuus laajenee inhimillisestä ei-inhimilliseen, vaikkapa tekoälyyn?”  

Vallisaaressa on myös monia hyviä ravintoloita ja kahviloita, joiden terassilta voi ihailla merellistä Helsinkiä ja alueen hienoa saaristoa. Vessojakin on tällä kertaa tarpeeksi. Mainio retkikohde, johon kannattaa varata koko päivä. 

Hilkka Kotkamaa

Hilkka Kotkamaa

Julkaisijan tiedot

Marko Holmström

Marko Holmström

IT-moniosaaja.