Henna Björk jahtaa ökyroistoja 

Christian Rönnbacka.

Teksti ja kuva Hilkka Kotkamaa

Christian Rönnbackan dekkarissa lähdetään suorittamaan visaista ja vaarallista tehtävää. On mentävä selvittämään raakatimanteista käytävää bisnestä Sierra Leoneen, lähes mahdottoman rajan taakse.  Siellä rajatarkastuksissa saattoi tapahtua mitä vaan, ja tapahtuukin. Usein ongelmista selviää, jos reiden alla oli lihava tukku US-dollareita vartijoille sujautettavaksi. Erityistehtävän saavat suomalaisten palveluksessa toimiva agentti, entinen göteborgilainen poliisi, Henna Björk sekä entinen lapsisotilas, nykyinen suomalainen poliisi, Ismail.  

Ismail omaa eräitä erikoisia lapsisotilaana oppimiaan kykyjä ja hänellä on verkosto kohtalotovereita, ex- lapsisotilaita, joiden lojaalisuus toisiaan kohtaan on raudan lujaa. Taka-ajettu on Toojay, julma timanttikaupalla rikastunut kansanmurhaaja, joka omistaa upean ökytalon Espoossa. Sierra Leonen timanteilla käydään mistään piittaamatonta kauppaa, mutta myös maan öljy ja mineraalit ovat miljardibisnestä. Vain rutiköyhä kansa järsii nälkäänsä kassavaa. Kirjaa lukiessa miettii onko maailman raharikkailla moraalia ollenkaan. Köyhien maiden ihmisten riisto jatkuu myös rikkaissa maissa, joissa heille on tarjolla kadunlakaisijoiden ja ruokalähetin töitä. 

Poliisien rotevaa huumoriakaan ei Christian Rönnbackan kirjassa ole unohdettu. Hän antaa takuuvarman laihdutusohjeen, liekö omasta kokemuksesta: Muuta ylimpään kerrokseen korkeassa kerrostalossa, jossa ei ole hissiä. Voit syödä mitä haluat.  

Hilkka Kotkamaa

Hilkka Kotkamaa

Julkaisijan tiedot

Marko Holmström

Marko Holmström

IT-moniosaaja.

close chatgpt icon
ChatGPT

Enter your request.