”Ilveskuiskaaja” – Harvinainen tirkistelyaukko ”kisujen” yöllisiin puuhiin

Harvinainen tilanne: Ilveskuiskaaja Hannu Rantala on saanut pikkukisun kainaloonsa.

Luontoelokuvat tarjoavat tirkistelykulman asioihin, joita emme normaalisti näe ja koe. Juha Suonpään ohjaama ja yhdessä Hanna Kaihlanen kanssa käsikirjoittama luontoelokuva Ilveskuiskaaja on juuri sellainen.

Teksti Marja-Liisa Kinturi
Kuvat Alexander Markus Lembke ja Juha Suonpää

”Ilveskuiskaaja” on tässä tapauksessa raumalainen Hannu Rantala, joka on vuosikaudet seurannut pihapiirissään liikkuvien ilvesten elämää kymmenien metsäkameroidensa avulla. Kameroiden linsseihin on tarttunut yöllisiä tarinoita näiden suojeltujen ”kisujen” elämästä. Päivisin niiden ei juurikaan näe liikkuvan, joten suurin osa elokuvasta on mustavalkoista yökuvaa ilvesperheiden puuhailusta.

Harvinainen kuva ilveksestä päivällä. Suurin osa elokuvasta on mustavalkoista yökuvaa.

Luonnonsuojelun merkitys

Elokuva tuo esiin myös luonnonsuojelun merkityksen, sillä rauhoittamisen ansiosta miltei sukupuuttoon kuollut ilves on taas elinvoimainen. Silti ilveksiä tapetaan edelleen vuosittain poikkeusluvin. ”Ilveskuiskaajaksi” profiloitunut Rantala pyrkii pelastamaan ystävänsä ilvekset. Hänelle on syytä toivottaa onnea.

Elokuva sai ensi-iltansa dokumenttielokuvafestivaalilla CPH:DOXissa ja palkittiin siellä kunniamaininnalla. Seuraavaksi se on lähdössä ainoana suomalaisena pitkänä elokuvana Hotdocsiin, jota pidetään Pohjois-Amerikan tärkeimpänä dokumenttielokuvien festivaalina.

”Ilveskuiskaaja” Hannu Rantala, ilmeisesti päivänokosilla kotimetsässään.
Marja-Liisa Kinturi

Marja-Liisa Kinturi

Julkaisijan tiedot

Marko Holmström

Marko Holmström

IT-moniosaaja.

close chatgpt icon
ChatGPT

Enter your request.