Kale Puonti kertoo huumepoliisin muistoja 

Teksti ja kuvat Hilkka Kotkamaa

Mitä tekee hammaslääkäri, jos kurkulle pannaan puukko ja käsketään hänen ottamaan irti puukkomiehen kaikki hampaat, koska hän epäilee niihin asennetun mikrofoneja? Antaa pihtien heilua. Mitä poliisi tekee silloin kun hän on paskavahti? Hän seuraa vangitun ulosteita, joista löytyy jopa kymmeniä kondomeihin piilotettuja heroiinipallukoita.

Hienoja dekkareita kirjoittanut entinen huumepoliisi Kale Puonti muistelee alansa kehitystä kirjauutuudessaan Kokaiinikeilapallo ja muita huumekytän tapauksia.  

Vielä 80-luvulla poliisit jahtasivat rosvoja ilman puhelinkuuntelua seurantalaitteita, puhelujen paikannustietoja ja GPS:ää, ihan vain kiikarilla ja paperikartalla.

Huumepoliisin tutkimukset olivat kansainvälisiä jo 80-90-luvuilla, mutta eteenpäin on menty isoin harppauksin. Poliisi tiesi, että kun Suomeen saapui ja pääsi markkinoille asti isompi huumelasti että huumekuolemat lisääntyivät nopeasti. Esim. 2000 oli ennätykselliset oli 63 heroiinikuolemaa. Lasti oli livahtanut maahan Venäjältä. Olisiko pitänyt inkeriläismummon metwurstieväät tarkistaa?

Huumebisneksessä on suhteita niin länteen kuin Venäjälle ja Viroonkin. Tutuksi on tullut linja Suomi-Hollanti-Israel. Ja pohjoismaisen rajojen yli liikutaan sujuvasti niin poliisien kuin rosvojenkin toimesta.

Tietääkö joku mikä on paras paikka huumekätkölle? Monia paikkoja on kokeiltu, mutta metsämaasto on paras. On vain oltava tarkkana, ettei kätkölle hiipivää hakijaa odota puskan takana piilevä poliisi. Kale Puonti kertoo hieman myös pomostaan, nimeltään Jari Aarnio

Vuosina 2021-2022 valtava määrä ammattirikollisia jäi kiinni, kun poliisi pääsi epäiltyjen jäljille kansainvälisen tunnetun Greenlight-operaation myötä. Siinä huijattiin rikollisia eri maissa käyttämään FBIn kehittämässä Anom-viestintäalustassa, jota rikolliset luulivat turvalliseksi, mutta jota viranomaiset kuuntelivat. Se paljasti myös miten isoja huumelasteja salakuljetettiin Suomeen. Samalla pystyttiin tekemään melkoisia huumetakavarikkoja.

Kuka tätä tuottoisaa huumebisnestä rahoittaa? Suuri syyllinen on varakkaat viihdekäyttäjät, joiden biletys on kasvanut viime vuosina. Tor-verkon kautta huumeita voi ostaa ja posti tuo lähetykset kotiovelle, vaikka luksushotelliin tai syrjäkylälle.

30 vuotta huumepoliisina näytti Kale Puontille, miten huumerikollisuus laajeni. Kotikutoiset yksinyrittäjät ja kaveriporukat ovat muuttuneet kansainvälisiksi ammattirikollisten organisaatioissa, joita johdetaan ulkomailta. Poliisien tietotekniikkaosaaminen ja kielitaito on kehittynyt, samoin tekniikat. Myös rosvojen kanssa tullaan yhä paremmin toimeen. Kiinnostava kirja. 

Hilkka Kotkamaa

Hilkka Kotkamaa

Julkaisijan tiedot

Marko Holmström

Marko Holmström

IT-moniosaaja.

close chatgpt icon
ChatGPT

Enter your request.