Kipsiin kaiverrettuja ajatuksia Galleria Heinossa

Teksti ja kuvat Hannele Salminen

Pekko Vasantola on suurten kysymysten äärellä kuten hänen näyttelynsä nimikin sanoo: Myytävänä: Ajatukset 10:26:02 – 17:12:34. Hän pohtii teoksillaan yksityisyyden ja luokittelun teemoja. Hankkeensa hän on toteuttanut yhdessä Aalto-yliopiston NIMEG-tutkimusryhmän aivotutkijoiden kanssa.

Alakerran Thought Data laserkaiverrukseen on tallennettu hänen tietoiset ajatuksensa seitsemän tunnin ajalta. Niiden lähempi tirkistely vaatisi suurennuslasin. Eräänä hetkenä hänen mielensä on vallannut katumus: Ei olisi todellakaan pitänyt valehdella galleristille. Taiteilija tunnusti, että oli kertonut galleristi Rauli Heinolle valkoisen valheen myöhästymisensä syystä.

Kuvassa taiteilijan taustalla on teos Aivojeni sähkömagneettisen kentän muutoksia ajatellessani kärpäsiä ja huonoa taideteosta. Teos on installaatio kuittipaperille.

Animaatiossa Ajatusdatalla koulutettu omakuva tekoäly suoltaa kielimallin tuottamaa jargonia. Vaikka ”omakuvan” ripset räpsivät, silmät pysyvät liikkumattomina ja paljastavat imitaation.

Meidän käyttäytymismallimme, henkilökohtainen datamme, on yrityksille tällä hetkellä kuumaa kauppatavaraa. Näyttely herättää tärkeitä kysymyksiä identiteetistä, intimiteetistä ja luokittelusta. Niitä voi pohtia Galleria Heinossa 19.11. saakka.

Hannele Salminen

Hannele Salminen

Julkaisijan tiedot

Marko Holmström

Marko Holmström

IT-moniosaaja.

close chatgpt icon
ChatGPT

Enter your request.