Kurinalaista leikillisyyttä

Severi Blomstedt ja teos Lumipälviä.

Teksti ja kuvat Hannele Salminen

Rytmikästä, tinkimätöntä, yllätyksellistä ja leikkisää. Näitä adjektiiveja harvoin liitetään samaan taideteokseen, mutta arkkitehtuurin professorin Aulis Blomstedtin (1906–1979) serigrafioita ne kuvaavat oivallisesti.

Hänen näyttelynsä Galleria 68:ssa on samalla gallerian 10-vuotisjuhlanäyttely. Galleria on lähes ainoa konstruktivistiseen kuvataiteeseen ja arkkitehtuuriin keskittynyt näyttelytila. ”Kuin oma näyttelyni”, iloitsi galleristi Ismo Salonen taiteilijan kolmannesta näyttelystä 68:ssa.

Blomstedt noudatti tiukkaa suhdejärjestelmää niin arkkitehtuurissaan kuin serigrafioissaankin. Hän käytti suorakulman ohella yleensä vain 45 asteen kulmaa. Hänen mukaansa se riitti mainiosti siihen, mitä hän töillään tahtoi sanoa. Lisäksi hänen väripalettinsa oli rajattu pääosin kolmeen pääväriin sekä sävytysruskeaan, joka harmonisoi jopa komplementtivärit.

”Vain askeesin kautta voi löytää eleganssin”, kertoi hänen poikansa, arkkitehti Severi Blomstedt avajaispuheessaan isänsä lausuneen. Vaikka näyttelyn teokset ovat täysin abstrakteja, niiden nimet paljastavat, miten luovasti taiteilija järjestelmäänsä käytti. Teoksessa Savua savu näyttää todella kiemurtelevan, vaikkei siinä kaarevia muotoja olekaan, Koura tuntuu konkreettisesti kouristuvan ja Avaimista muodostuurytmikäs baletti.

Näyttely Aulis Blomstedt – Serigrafiat 1972 avoinna Galleria 68:ssa 10.11. saakka. https://www.facebook.com/galleria68/

Hannele Salminen

Hannele Salminen

Kirjoittaja on kriitikko ja tietokirjailija. (kuva teoksesta Myrsky).

Julkaisijan tiedot