Lyijysydän, Tuire Malmstedt

Teksti Hilkka Kotkamaa
Kuva Anni Kotkamaa

Lyijysydän on jännittävä tarina, jonka lähtökohta on puolen vuosisadan takainen luuranko. Se löytyy yllättäen vanhan pappilan lattiaremontin yhteydessä. Kuka hän on? Vihjettä voivat antaa vain vainajan tekokuituiset, säilyneet vaatteet, kaulakoru sekä peltirasia, josta löytyy pieni vauvan mekko. Miten voi kätkeä ruumiin taloon jossa asutaan, ellei kyse ole talon asukkaista, murhaajasta ja uhrista? 

Kirjan juoni kulkee kolmessa aikatasossa. Vuosi 1943 ja Ravensbrückin keskitysleiri, jossa kohtaloaan kohti kulkevat Amelie, Saimi, Claudia ja pieni Magdalena. Vuonna 1968 nuoret tytönheitukat Vuokko, Impi, Eeva-Liisa ja  Lyydia viettävät iloista kesää tietämättä, että se on heidän viimeisessä. Ja nykyaika. Rikosta ratkaistaan poliisien Matildan ja Elmon voimin nykyajassa ja pohditaan löytyykö kummallisista tapahtumista yhteinen ratkaiseva tekijä. Kuka on törmännyt eri aikoina kohtaloonsa ja miksi? 

Monet kysymykset odottavat vastaustaan, jota rikostutkijat lähtevät selvittämään nykyajan menetelmin. Ihmisen mieli kätkee kaiken hyvän lisäksi myös kostoa, katkeruutta ja ikäviä muistoja joista ei pääse yli ei ympäri. Kirja saa pohtimaan miten sota ja sen aikaiset hirmuteot leimaavat ihmistä sukupolvien ajan.  

Kirjassa kuvattu hienosti, miten jokainen aikakausi on erilainen, tunnelmaltaan ja tapahtumistaan. Kun asiat ovat menossa solmuun niin yhtäkkiä huomaa, näinhän se on, punainen lanka on selvä, historian vääryydet on selvitettävä.

Miten aikakaudet lopulta kohtaavat ja muodostavat tarinan. Siitä kertoo Lyijysydän.

Hilkka Kotkamaa

Hilkka Kotkamaa

Julkaisijan tiedot

Marko Holmström

Marko Holmström

IT-moniosaaja.

close chatgpt icon
ChatGPT

Enter your request.