Teksti ja kuvat Anni Kotkamaa
Kulttuuriväen pyhiinvaelluspaikka Manchesterissa on kaupungin kuulu kirjasto The John Rylands Library. Ulkoisesti kirjastorakennus on kuin katedraali, jossa henkii Harry Potter-mainen taianomainen tunnelma. Rowling on kuulemma oikeasti saanut inspiraatiota kirjoihinsa juuri tästä rakennuksesta.
Kirjasto on perustettu runsas sata vuotta sitten houkuttelemaan älykköjä tähän perinteisesti työläisten kansoittamaan teollisuuskaupunkiin. Rakennuksen mahti ja suureellinen arkkitehtuuri on viktoriaanisen ajan uusgoottilaista tyyliä eli sitä luulisi paljon vanhemmaksi. Katedraalilta näyttävän kirjaston rakennutti puuvillatehtailija John Rylandin seuralainen, äidin puoleltaan kuubalainen, Enriqueta Ryland, pian miehen kuoltua 1888. Rylandin luottoystävä peri miljoonat ja päätti sijoittaa rahat kaikkien aikojen upeimpaan kirjakokoelmaan sekä rakennuttaa siihen sopivan kaunis kirjaston. Kirjastoa rakennettiin rahaa säästämättä kymmenen vuotta ja sen valmistuminen oli tapaus koko Englannissa. Puuvillatehtailijan vaimon miehensä kunniaksi perustama kirjasto vihittiin käyttöön 6.10. vuonna 1899 päivänä. Se oli John ja Enriqueta Rylandn ystävyyden merkkipäivä.
Perimänsä rahat perijätär kulutti ainutlaatuisiin kirjaharvinaisuuksiin, harvinaisiin käsikirjoituksiin ja kalliisiin teoksiin, joita kirjakeräilijät metsästivät ympäri maailmaa. Käsikirjoitukset Enriqueta osti yliopistolle huikeilla summilla.
Kirjastossa on mm. maailman vanhin Uusi Testamentti ja Canterburyn tarinoiden alkuperäinen käsikirjoitus vuodelta 1746. Kirjaston ala-aulaan tilattiin Enriqueta Rylandin patsas. Kirjasto liitettiin osaksi Manchesterin yliopistoa vuonna 1972.
Näitä hienoja kirjaharvinaisuuksia voi vierailija katsella kirjastossa omin silmin. Kokoelman lisäksi kirjasto toimii tavallisena lainakirjastona, josta kuka tahansa voi hankkia kirjastokortin ja lainata tavallisia kirjoja, uutuuksia myöten. Siellä voivat myös opiskelijat istua läppäreineen ja opiskella, kuten missä kirjastossa tahansa.