Muumipeikko ja pyrstötähti elokuvana

Teksti Hilkka Kotkamaa
Kuvat Moomin Characters™️ Animation ©️ Dennis Livson & Kindernet

Tuttu tarina pyörähtää käyntiin, kun Muumilaaksoon saapuu outo vieras. Filosofiksi esittäytyvän piisamirotan sanoma on outo: maapalloa lähestyy täystuho, kenties maailmanloppu. Saariston idyllinen Muumilaakso on tottunut ruusujen kasvattamiseen ja lättyjen paistoon, mutta miten suhtautua, kun kaikkea uhkaa katastrofi?

Asiaa lähtee selvittämään Muumipeikko, Nipsu ja Pikku Myy. Vastaan tulee vuoriston vaaroja, pelottavia luonnonilmiöitä, mutta myös aarteita, sankaritekoja ja yllättäviä ystäviä. Tarinassa tavataan ensimmäistä kertaa seikkailija Nuuskamuikkunen sekä viisas keksijä Niisku ja hänen siskonsa Niiskuneiti. Nämä kaikki ovat Muumipeikolle uusia tuttavuuksia, mutta mukaan tulee myös Haisuli, Hemuli ja Hattivatit. Ilmassa väreilee herkästi aistittava uhka, joka varjostaa aurinkoista Muumilaaksoa. Miten Muumilaaksoa voi suojella, kun asukkailla on aseena vain mielikuvitus, yhteishenki ja toisen auttaminen?

Nyt on selvinnyt, että pyrstötähti lähestyy maapalloa ja musiikki pauhaa sen mukaan. Mutta mikä onni, tähti hurisee ohi, maailma ja Muumilaakso pelastuvat! Nyt on Muumiperheellä uusia ystäviä ja vahvemmat eväät puolustautua tulevilta pyörremyrskyiltä, tuhotulvilta ja muilta elämän vaivoilta. Yhteisö on saanut lisää jäseniä ja ystävyyshän on voimaa, iloa ja vahvuutta.

Tove Jansson kirjoitti ensimmäisen Muumi-kirjan tasan 78-vuotta sitten. On siis juhlan aika ja sen kunniaksi on tulossa elokuva Muumipeikosta ja pyrstötähdestä. Muumitarinoissa rakennetaan usein kuva perheestä, jossa Muumimamma hoitaa käytännön asiat lempeällä kädellä, Muumipappa unelmoi ja muu perhe seikkailee laakson metsissä, vuorilla ja merellä.

Tarinoiden toinen puoli on ripaus pelkoa, joka uhkaa idylliä. Voi hyvin kuvitella mistä Muumi-idea syntyi, kun kirjoja kirjoittava Tove eli sodan särkemässä Suomessa. Ensimmäisen Muumin hän piirsi 1939. Jostain oli etsittävä kauneutta, rauhaa ja ystävyyttä. Muumipeikko ja pyrstötähti tehtiin edellisen kerran piirroselokuvaksi 1992, mutta nykyajan tekniikka on tehnyt tarinasta sujuvamman ja komeamman. Myös musiikki ja dubbaukset ovat tietysti uusia, komeita ja selkeitä.

Ensi-ilta 15.9. 

Hilkka Kotkamaa

Hilkka Kotkamaa

Julkaisijan tiedot

Marko Holmström

Marko Holmström

IT-moniosaaja.

close chatgpt icon
ChatGPT

Enter your request.