Teksti ja kuvat Anni Kotkamaa
Münchenin Oktoberfestin tunnelma oli tänä vuonna, jos mahdollista, entistäkin iloisempi ja rennompi. Juhlat sujuivat perinteiseen malliin jo toista kertaa kahden vuoden koronatauon jälkeen. Perinteitä onkin vuodesta 1810, jolloin vietettiin Baijerin kuningaskunnan prinssi Ludwigin ja hänen vaimonsa, prinsessa Therese von Sachsen-Hildburghausenin häitä, juomaa ja ruokaa nauttien.
Tänä vuonna väkeä oli hieman takavuosia vähemmän, mutta tungoksessa juhlittiin nytkin. Koronan aikaan olivat luonnollisesti tämän tyyppiset tilaisuudet peruttu, koska tiivistä juhlijajoukkoa parempaa paikkaa pöpöjen leviämiseen ei voi kuvitella. Koronasta ei puhuttu, mutta kiitollisuus normaaliin elämään pääsystä oli silmiinpistävä.
Oktoberfest on tunnetusti saksalaisten juhla, mutta kielisorinasta päätellen siellä on paljon ulkomaalaisia. Suomalaisiinkin törmäsimme, lentokentältä lähtien. Saimme kuulla, että kansallisuudet jakautuivat alueen telttojen mukaan. Jokaisella teltalla tuntui olevan oma olutmerkkinsä ja niitähän riitti. Nuorille turisteille kelpasi usein halvin perusolut, mutta saksalaiset valitsivat oluensa tarkemmin. Hinnat olivat litran lasilta 11 eurosta ylöspäin, mutta lähes joka kerta lyötiin tarjoilijoiden käteen 15 euroa eikä takaisin odotettu mitään. Paikallisten mielestä hinta oli korkea, mutta meille turisteille ihan normaali.
Koska saimme nauttia 26 asteen lämmöstä, kiersimme teltasta telttaan ja tunnustelimme tunnelmia, mielellään niin että siirryimme nauttimaan virkisteitä ulos terasseille. 13 valtavaa juhlatelttaa nostatti hikisen tunnelman, joka teki ihmiset janoisiksi ja sai avaamaan kukkaronnyörejä.
Oluen tarjoilu on huippusujuvaa. Oktoberfestin perinteen mukaan tarjoilijat ostavat oluensa ja myyvät omaan laskuunsa. Välisumman he saavat pitää itsellään, joten palkka määräytyy suoraan ahkeruuden mukaan. Värikkäisiin kansallispukuihin pukeutuneet naiset ja nahkahousuiset miehet kantavat olutta juoksujalkaa. Kerrotaan että parhaat keikat tuottavat useita tuhansia euroja. Huhun mukaan ahkerin tarjoilija oli ansainnut 10 000 euroa kolmen viikon juhlakautena.
Olutteltoissa laskutus toimii niin, että teltasta ostetaan pöytä, johon saa tietyn määrän kuponkeja. On selvää, että koko kupongin sisältämä rahanmäärä kulutetaan juomiin ja ruokaan. Teltoissa näki usein isoja ryhmiä firmoista, jalkapallojoukkueista jne. Kaikkiaan alueella oli 17 suurta telttaa ja pienempiä telttoja 21. Teltan ulkopuolella avautuvat huvipuistot, jossa järjestetään festivaalin aikana huvia sekä lapsille että aikuisille.
Juomiseen kuuluu tietysti myös syöminen. Pöytään tilataan mm. weisswurstia, bratwurstia, wienerschnitzeliä, possunlihaa ja rinkeleitä. Ei siis mitään laihdutusruokaa. Kasvissyöjien vaihtoehdot olivat vähissä. Jossain kioskissa näin myytävänä vegebratwurstia, joka oli kuulemma ihan hyvää. Mutta jokainen olutvieras on myös ruokavieras, koska oluen kanssa on pakko saada jotain suolaista. Jotkut tarvitsivat myös ruokalepoa ja alueen nurmikoilla näki juhlijoita, jotka yksinkertaisesti nukkuivat päiväunet ennen seuraavaa lasillista.
Kussakin isossa olutteltassa oli oma torvisoittokunta soittaen soitti pääosin saksalaista juomahumppaa ja sekaan tuttuja coveriskelmiä. Musiikki meni myös kansallisuuksien mukaan. Esimerkiksi italialaisten teltassa soi italian biisit ja haltioitunut yleisö yhtyi lauluun kolpakkojen kilistellessä.
Olimme Munchenissä pitkän viikonlopun ja kävimme olutjuhlissa joka päivä, koska majapaikkamme oli alueen vieressä. Saksalaiset tulivat arkisin työpäivän jälkeen ja lauantaina oli väkeä joka paikassa tungokseen asti. Vessajonot olivat pitkiä, mutta vetivät nopeasti. Näki, että kaikenlaisessa jonotuksessa oli kyse harjoitellusta esityksestä, vaikka ihmismäärä oli hurja.
Oktoberfestin festivaalialue on Theresienwiesen aukio Münchenissä. Alueen jokaisella 14 oluthallilla on omat oluensa, ruokansa, sisustuksena ja viihteensä. Halleista suurin ja vanhin on Schottenhamel, jossa on 10 000 istumapaikkaa. Oktoberfestille osallistuu 5-6 miljoonaa ihmistä, jotka juovat yhteensä yli 7,5 miljoonaa litraa olutta.
Octoberfest on alue, joka rakennetaan joka vuosi uudelleen. Vain poliisiasema ja ensiapupiste ovat kiinteitä rakennuksia. Muu pystytetään ja puretaan tivolin malliin.
Tänä vuonna festivaali alkoi 16. syyskuuta ja päättyi lokakuun 3. päivä, jolloin 12 kiväärimiestä ampuu kunnialaukaukset Bavarian patsaan portailta.