Teksti ja kuva Hilkka Kotkamaa
Vaikka meitä uhkaa ilmastonmuutos, lajikato ja työelämän mullistus, on silti tehtävissä jotain, paljonkin. Pasi Nokelaisen uudessa kirjassa Maailmanloppu on peruttu – 7 väitettä kiertotaloudesta lähestytään mutkikkaita ja isoja ongelmia lauttasaarelaisen perheen näkökulmasta ja asioita katsotaan vuonna 2038. Nokelainen uskoo, että elämme tuhlauksen aikaa, jota kiertotalouden aikaan 15 vuoden päästä ihmetellään ja kummastellaan.
Me luulemme, että elämme tehokkuuden aikaa, mutta kovin paljon menee resursseja hukkaan. Esimerkiksi rakentaminen vie puolet maailman luonnonvaroista, joten siinä voi tehdä paljon.
Huolestuneena voi vain katsella, kun Länsimetron rakentamisen yhteydessä purettiin paljon kivitaloja kuten kauppakeskuksia ja kun työ oli valmis tuotiin tilalle rekkalasteittain uutta, ihan samalaista kiviainesta rakennuksia varten. Hyötyaste oli äärimmäisen vähäinen rakentamisessa. On paljon tavaroita, kuten vaatteet, joita huoltamalla, korjaamalla ja lainaamalla saataisiin niiden elinikää paljon pidemmäksi.
Pasi Nokelainen haluaa osoittaa, että kiertotalous on kannattavaa ja resurssien säästäminen taloudellisesti kannattavaa.
- Muutosten tulee tapahtua lainsäädännössä, verotuksessa ja politiikassa, mutta muutosta tarvitaan myös ihmisten asenteissa. Uusi ei todellakaan ole aina parempi kuin vanha. Ei tässä ole mitään järkeä, että suomalainen kulutustapa vaatisi neljä maapalloa. Pelkkää rakennusjätettä tuotamme nyt 1,6 miljoonaa tonnia vuodessa.
- Nyt laskemme kulutuksemme väärin, kun luonnonvaroille ei lasketa hintaa. Päästöjä on jo vähennetty, koska päästökaupan ansiosta vähentäminen tulee usein halvemmaksi.
Nokelainen arvelee, että vuonna 2038 ei enää ole käytössä sana ”jäte”. Se on silloin kiertotalouden arvokas materiaali, jonka käyttö on edullista ja itsestään selvää.
- Muutos vie työpaikkoja, mutta se myös tuo uusia. Tavaran voi robotti koota yhdellä tavalla, mutta se voi hajota monella tavoin ja siksi korjaamiseen tarvitaan enemmän ihmisen tekemää työtä. Kiertotalous tuo palveluja, joihin tarvitaan ihmisiä. Näin työpaikat lisääntyvät.
Kiertotalous muuttaa asennettamme liikkumiseen. Parkkipaikoilla seisoo autoja, joita täytetään vain tunti pari päivässä, jos sitäkään. Onko oman auton omistaminen tulevaisuudessa tarpeellista?
Nokelainen heittää pallon myös kaupunkisuunnittelijoille. Hänestä palvelut, kuten kaupat, päiväkodit ja koulut tulisi olla lähellä. Ihmisenkokoinen mittakaava luo viihtyisyyttä ja säästää energiaa.
- Minua ärsyttävät television rakennus- ja sisustusohjelmat, joissa vanhaa revitään huolettomasti roskalavalle ja kaikki tehdään uusiksi. Minusta ohjelmat kertovat nykyihmisen syvemmistä arvoista. Vasta uusi ja kiiltävä on hienoa eikä vanhaa ja rakennusten historiaa arvosteta. Uskon että tänä päivänä puretaan taloja, joiden arvo ymmärretään myöhemmin, kenties 2038.
Pasi Nokelainen kulkee usein meren äärellä pitkin luontopolkuja ja hakea ideoita vaikkapa ravinteiden kiertoon ja rantojen puhdistamiseen. Hän kertoo että voi helposti havainnoida ettemme tarvitse uutta fosforia ja typpeä, vaan voimme ottaa sen jo olemassa olevista lähteistä. Merimaisema saa ajattelemaan vihreää siirtymää ja ajatusta maailmasta, jossa Itämerellä ei liiku riskialttiita öljylaivoja.