Pääkuvassa Islannin suurlähettiläs Harald Aspelund, Kaisu Koivisto, Dr Ásthildur Jónsdóttir ja Þorgerður Ólafsdóttir Koiviston seinän kokoisen polyesterille painetun Passges-sarjan valokuvan edessä.
Teksti ja kuvat: Hannele Salminen
Gallerie Käytävä oli minulle uusi, miellyttävä tuttavuus. Näyttelytila sijaitsee Islannin suurlähettilään Harald Aspelundin ja hänen taiteesta kiinnostuneen puolisonsa Dr Ásthildur Jónsdóttirin kauniin residenssin eteiskäytävässä. “Näyttely on nyt tosin vallannut koko asuntomme”, suurlähettiläs hymyili, “mutta makuuhuoneeseen en ole sitä vielä päästänyt”.
Taiteilijat, islantilainen Þorgerður Ólafsdóttir ja Kaisu Koivisto, käsittelevät UNTIMELY-näyttelyssään luomista ja tuhoa, historiaa ja ihmisen vaikutusta niin luontoon kuin rakennettuihin urbaaneihin tiloihin.
Kuten suurlähettiläs puheessaan totesi “Islannin suuri riski ovat toistuvat tulivuortenpurkaukset”. Ólafsdóttirin käynnissä oleva projektikin Island Fiction keskittyy maanalaisesta tulivuorenpurkauksesta vuonna 1963 syntyneeseen suojeltuun Surtseyn saareen.
Se on oivallinen paikka tieteilijöille seurata, miten eläimet ja luonto valtaavat koskemattoman alueen. Ólafsdóttirin valokuvissa ja esinelöydöksissä jääkauden aikaiset, tulivuorenpurkauksen merenpinnan alta saarelle nostamat kivet ja luonnomuodot, kohtaavat nykyajan saarelle ajelehtineessa muoviroskassa. Meressä se aiheuttaa suurta tuhoa eläimistölle.
Myös Koiviston valokuvissa ollaan räjähdysherkällä maaperällä. Hän on kuvannut rappeutuneita, hylättyjä teollisuusrakennuksia pääosin Narvassa Venäjän rajan tuntumassa. ”Kuvaan historiaa, nykyisyyttä ja tulevaisuutta, joka on kysymysmerkki”, taiteilija kertoo Passeges-sarjan valokuvista.
Hän on digitaalisesti manipuloimalla antanut nykyajan hellästi koskettaa hylättyjä tiloja ja luonut valon, värien ja muotojen avulla rapistuneisuudessaan kauniita kuvia. Niitä katsellessa voi kuvitella rakennusten mennyttä vilkasta toimintaa ja ounastella, millaisilta ne tulevaisuudessa näyttävät kun joko luonto tai ihminen puuttuvat peliin.
Näyttelyä kierrellessä voi samalla tutustua residenssiin sijoitettujen Islannin taidekeskuksen ja suurlähettiläspariskunnan omien kokoelmien teoksiin. Ikkunoista aukeaa hieno näköala Kruunuvuorenselälle.
Näyttely on esillä 13.6. saakka. Sitä pääsee katsomaan sopimalla käynnistä suurlähetystön kanssa: https://um.fi/ulkovaltojenedustustot/-/asset_publisher/fTBhf5wkI5Gh/contactInfoOrganization/id/123156

Ólafsdóttirin Storyteller-sarjan valokuva.