Korealaisessa ravintolassa liha grillataan usein pöydässä.
Ruoka on vahvasti kulttuurisidonnaista ja matkailua on kiittäminen paljolti siitä, että suomalainenkin ruokavalio on monipuolistunut ja tuonut saataville uusia ja erilaisia herkkuruokia; eksoottisia ruoka-aineita ja juomia sekä uusia tapoja valmistaa ja nauttia niistä.
Teksti ja kuvat Marja-Liisa Kinturi
Vaikutteita on tullut niin idästä, etelästä kuin lännestäkin. Yhä eksoottisemmat makukokemukset ovat saavuttaneet suosiota myös suomalaisessa keittiössä.
Broilerin ansiota
Broilereiden kasvattamisen myötä erityisesti kanaruoka on noussut suosioon ja hyvästä syystä: liha on maukasta sekä helppoa ja nopeaa valmistaa. Moni kiireinen ja työstä palaava perheenemäntä on sen ansiosta saanut kiitokset maukkaasta päivällisestä.
Tilastot kertovat, että siipikarjan lihaa syötiin Suomessa viime vuonna (2022) reilut 28 kg henkeä kohti eli tuplasti enemmän kuin vielä vuonna 2000. Tänään todennäköisesti vieläkin enemmän. Sellaisia ovat myös HK Scan Finland Oy:n ”kanatalona” tunnetun Kariniemen Kananpojan kiireisten perheenemäntien ulottuville hiljattain tuomat broileriherkut ”Soul Survivor”*, ”Wings Buffalo” ja ”Bang Coq ” Ne edustavat – selvästikin pilke silmäkulmassa nimettyä ja meille maailmalta lennähtänyttä ruokakulttuuria. Niiden avulla kaikkia rohkaistaan ”siipeilemään” eli järjestämään ystävilleen ja tuttavilleen broileripainotteisia herkutteluhetkiä ”Wing Festejä” eksoottisesti maustettujen kanapalojen ympärillä. Mikäpä sen mukavampaa kuin tavata ystäviä yhteisellä aterialla, jonka valmistaminen ei pane emännän hermoja koetukselle. Sen kuluessa on mukava muistella menneitä reissuja Amerikkaan tai Thaimaahan, vaikkapa sinne ”BangCoqiin”! Tai haaveilla tulevista!
(* paina kolmiota)
*Sanapari voidaan kääntää suomeksi myös ”ainoaksi henkiin jääneeksi”, sillä englannissa kaupungin nimi Soul ja” ainoa eli ”sole” ääntyvät jokseenkin samalla tavalla.