Wanhan Fiskarin perustajapariskunta Riitta ja Matti Horto.
Ruoka on kulttuuria ja sitä löytyy paljon lähempääkin kuin Ranskasta, burgereiden Amerikoista tai sushin makuisilta itämailta; vaikkapa Kymenlaaksosta, itäiseltä Uudeltamaalta! Matkailijaa paikallisiin herkkuihin on usein helpointa johdatella tarjoamalla sopivia menu-kokonaisuuksia.
Teksti ja kuvat Marja-Liisa Kinturi
Jos aloittaa aamunsa vaikkapa Kotkan Seurahuoneen herkkuja notkuvalla aamiaisella ja munavoita tursuavalla supisuomalaisella karjalanpiirakalla, inkiväärishotilla ja mustalla suomalaisella kahvilla, voi rauhassa ensin ihailla Kotkan upeita kirkkoja ja hyvin säilyneitä vanhoja taloja kävelylenkillä ennen kuin suuntaa yhtään kauemmas.
Kun nälkä alkaa seuraavan kerran kurnia vatsanpohjassa ja päällimmäiset nähtävyydet Kotkassa on silmäilty, on hyvä idea suunnata kohti entistä tehdasyhteisöä Sunilaa, joka tunnetaan 1800-luvun lopun höyrysahastaan ja sen loputtua 1930-luvulla perustetusta, ikävänhajuisesta sulfaattiselluloosatehtaasta, jonka ympärille rakentui tiivis tehdasyhteisö. Alueen arkkitehdiksi lupautui Alvar Aalto, jonka suunnittelemat asuinrakennukset sijoittuivat viuhkamaisiksi ryppäiksi vapaasti maastoon. Nykyisin ne muodostavat ainutlaatuisen arkkitehtonisen kokonaisuuden, jota käydään ihailemassa ympäri maailmaa.
Arkkitehtibrunssia Kantolassa
Sunilan entisen tehtaanjohtajan tilava, 450 m2 asunto Kantola edustus- ja majoitustiloineen tarjoaa nykyisin puitteet kokouksille, juhlille ja erilaisille elämyksille. Sen erikoisuus on tilauksesta ryhmille tarjottava Arkkitehtibrunssi, jonka teemoina ovat sekä arkkitehtipariskunnan Aino ja Alvar Aallon rakkaus Italiaan että suomalainen luonto ja muotoilu. Sen toteuttavat yhteistyössä Sunilan Kantola ja Kati’s Cafe. Brunssi (tai sen pohjalta muokattu lounas tai illallinen) nautitaan Kantolan valoisassa ja avarassa ruokasalissa, joten ryhmille on sen ohessa helppo järjestää haluttua ohjelmaa. Koska Aallot rakastivat tunnetusti Italiaa, ateria kootaan suomalaisista ja italialaisista aineksista herkulliseksi kokonaisuudeksi. Komeuden keskellä on muiden herkkujen ohella hauska, jälkiruoaksi ja kahvin höysteeksi sopiva Kanto-kakku.
Näyttävää arkkitehtuuria upean luonnon keskellä
Sen jälkeen kannattaakin ottaa aikaa ja sulatella tutustumalla alueen nähtävyyksiin. Alue käsittää monta erilaista ja hiukan eri aikoina valmistunutta kokonaisuutta. Vuona 1937 valmistunut Valliniemi käsittää johtoportaan ja ensimmäisten työläisten asuintalot sekä huoltorakennukset. Insinöörien rivitalo Rantala käsittää viisi suurta asuntoa, jotka avautuvat viuhkamaisesti kohti merta. Työnjohtajien rivitalo Mäkelä käsittää 14 kaksikerroksista asuntoa omine aidattuine sisäpihoineen. Mäntylä ja Honkala ovat nk. ketjutalojen työläisasuntoja ja porrastettu maastoon istuviksi. Asunnot nissä ovat 30-45 neliön yksiöitä ja kaksioita. Useimmat ovat nykyisin tiettävästi yksityisomistuksessa ja muutamat omistajat tarjoavat niitä matkailijoiden käyttöön. Karhu ja Päivölä ovat työläisasuntoja, joissa alakerran yksiöillä on omat, rajatut etupihansa ja 2.–3. kerroksen kaksioilla isot terassiparvekkeet. Alue käsittää lisäksi useita myöhemmin rakennettuja osia. Brunssi sulaa mukavasti niihin tutustuessa.
Vanhan kalastajaperinteen antimia
Kun brunssit on sulateltu ja nähtävyydet katsottu, tulee ennen pitkää illallisen aika.
Yksi ihastuttavimpia kulinaarisia tuttavuuksia on kotkalainen Wanha Fiskari, paikalliseen kalastusperinteeseen tukevasti nojaava ravintola, sillä isäntä ansaitsi ennen ravintolan perustamista leipänsä nimenomaan kalastamalla. Nykyisin perustajapariskunta Riitta ja Matti Horto toivovat ja etsivät maineikkaalle ravintolalle perinteiden jatkajaa, jota ei omasta perheestä löydy.
Yksi ravintolan menestystuotteita on matkailijoiden suosima Kymenlaakso-menu, pääosin paikallisiin tuotteisiin ja perinteisiin nojaava herkullinen – ja tuhti! – kokonaisuus. Se perustuu aina sesonkituotteisiin.
Tällä kertaa, maaliskuussa, alkuruokana tarjoiltiin tunnetun keittiömestarin Eero Mäkelän reseptin mukaan valmistettuja blinejä höystettynä muikun ja/tai mateen mädillä ja pääruokana oli jään alta pyydetty siika.
Ruokalistoja eri kausille ja juhlapäiville isänpäivästä pääsiäiseen löytyy Fiskarista tarpeen mukaan ja aina merihenkisesti. Tällä kertaa jälkiruokana oli jäädytettyjä karpaloita kuumalla kinuskikastikkeella. Mmmmm… nälkäisenä ei todellakaan tarvinnut mennä nukkumaan.