Sodomasta Eedenin paratiisiin

Kuvissa taiteilija Eedenissä.

Teksti ja kuvat Hannele Salminen

Kalle Hamm vie kuvin ja sanoin, faktan ja fiktion siivin homokulttuurin tarunomaiseen historiaan. Hänen Uusi Sodoma -näyttelynsä sekatekniikkamaalaukset Galleria Halmetojalla kertovat Sodoman kaupungin tuhosta ja noususta keskiaikaisten freskojen tavoin.

Näyttelyyn liittyy samanniminen, itsenäinen pieni kirja kuin koru. Sen tyylikkäästä graafisesta ulkoasusta on vastannut Kati Peltola. Kirja täydentää ja taustoittaa näyttelyn teoksia. Hammin inspiraation lähteinä toimineet historialliset taideteokset ja dokumentit ovat saaneet sinisen ulkoasun. Innoittajina ovat toimineet Sandro Botticellin Sodomiitteja helvetissä -maalaus, 1500 vuotta vanha hautalöytö Modenan rakastavaiset ja Hieronymos Boschin maalaus Maallisten ilojen puutarha muiden muassa.

Hammin uudelleentulkinnoissa on kepeän leikkisä sävy, vaikka osa aiheista on rankkoja. Monenlaisten kärsimysten jälkeen Jumala heltyi sodomalaisille ja ”elvytti Sodoman antamalla siemenensä sataa kaupungin päälle”. Vihdoin sodomalaiset pääsivät nauttimaan Eedenin puutarhaan.

”Leikimme siellä ilossa mitä aidoimmassa, tuoreesta ruohosta sohvamme tehtiin, ja ruusun terälehdillä se peiteltiin; huulemme suljimme suloisilla suudelmilla” ylistää Guillaume de Lorris maallisia iloja Ruusun romaanissa. Tätä Hamm kuvaa kieppuvilla ruusuaiheisilla teoksillaan.

Galleristi Veikko Halmetoja toteaa kirjasen esipuheessaan, että vaikka Kalle Hammin kertomuksella on onnellinen loppu, näin ei ole todellisuudessa: ”Edelleen on maita, missä kollektiivinen pelko yhdistää homokulttuuria.” Toivottavasti huomenna on paremmin.

Kalle Hammin fantasiaan voi tutustua 19.5. saakka Halmetojalla. https://galleryhalmetoja.com/

Teoksen Zefyros ja Hyakinthos malleina olivat antiikin ruukkumaalauksen enkelit.
Hannele Salminen

Hannele Salminen

Kirjoittaja on kriitikko ja tietokirjailija. (kuva teoksesta Myrsky).

Julkaisijan tiedot