Taiteellisia välähdyksiä pimeässä

Japanilaistaiteilija Ryoji Ikedan näyttelyssä Amos Andersonin taidemuseossa valot ja värit välkkyvät ja salamoivat. Ikedan taiteessa tietotekniikka yhdistyy olennaiseksi osaksi taidetta. Lopputulos on yllätyksellinen – suorastaan hämmentävä.

Teksti ja kuvat Marja-Liisa Kinturi

Taiteilija kertoi tutustuneensa Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskukseen CERNiin, jossa selvitetään aineen perusolemusta ja sitä koossa pitäviä voimia. Näyttelyssä katsoja voi hyvin kuvitella, että Ikedan avaruudessa suihkivat ja välkkyvät valoilmiöt ovat hänen oman ”hiukkaskiihdyttimensä” tuottamia.

Ikeda on myös säveltäjä, joten teokset koostuvat samalla kertaa sekä valosta, äänestä että datasta. Hänelle taide on kokonaisuus, jota ei voi lokeroida esimerkiksi maalaustaiteeseen, musiikkiin tai tanssiin.

Näyttelyn teokset ovat monin tavoin uniikkeja. Katsojalle tarjolla oleva kokonaisuus on uskomaton tila- ja ääniavaruus. Näyttelyvieras suunnistaa pimeässä välkkyvien teosten ja ”avaruus”musiikin keskellä kuin avaruudessa. Museonjohtaja Kai Kartio korostaakin, että Ikedan näyttely on kokemus, johon pitää vain sukeltaa mukaan ja nauttia.

Marja-Liisa Kinturi

Marja-Liisa Kinturi

Julkaisijan tiedot

Marko Holmström

Marko Holmström

IT-moniosaaja.

close chatgpt icon
ChatGPT

Enter your request.