Tekoälyn tekemä kuva – taidetta vai ei?

Teksti ja kuvat Marko Holmström

Tekoälyn luomat kuvat ovat lisääntymässä mediassa. Myös jotkut taiteilijat ovat alkaneet ”luomaan” kuvia tekoälyllä ja esittävät ne omina luomuksinaan. Mutta onko oikeasti kyseessä taide, onko mukana ihmisen oma luomisprosessi?

Otsikkokuva ja alla olevat kuvat on luotu sanallisten ohjeitteni mukaisesti. Tekoäly (nyt Dall-e 3) tulkitsee sanalliset ohjeet ja yrittää luoda niiden mukaan kuvan. Mutta ei se oikeasti luo kuvaa. Tekoälyllä on erittäin laaja kuvavarasto, josta se hakee mallit kuviin ja yhdistelee eri kuvien osia. Kyseessä on enemmänkin plagiointi kuin uuden luominen.

Aika tulee näyttämään, katsotaanko tekoälyn ”luomat” teokset taiteeksi ja kuka lopulta on taiteilija, tietokone vai tekoälylle ohjeet antanut ihminen.

Kuvien tekemiseen antamani ohjeet:

  • Haltianeito Tolkienin luomasta Keski-Maasta bysanttilaiseen tyyliin.
  • 59 vuotias valkoinen lihaksikas mies, jolla on musta tukka ja parta ja kävelykeppi oikeassa kädessä.
  • Ruskeaturkkinen 15 kg painoinen pystykorvainen koira, joka leikkii pallolla.
  • Paljon enkeleitä tanssimassa neulanterällä bysanttilaiseen tyyliin.
  • Haltianeito taistelemassa Balrogia vastaan Moriassa antiikin roomalaisen seinämaalauksen tyyliin. Tytöllä on vasemmassa kädessä miekka ja oikeassa kädessä sauva.
Marko Holmström

Marko Holmström

IT-alan moniosaaja. Datanomi & elektroniikka-asentaja (tietotekniikka). Pidän kaikista mieltä kiehtovista asioista kuten vieraat maat ja kansat, taide, teatteri, musiikki ja kulttuuri yleensäkin. Lisäksi pidän tietotekniikasta ja internetin mahdollisuuksista. Näiden sivujen luonti antoi minulle mahdollisuuden yhdistää kaikki kiinnostuksen kohteeni yhteen kokonaisuuteen.

Julkaisijan tiedot

Marko Holmström

Marko Holmström

IT-moniosaaja.

close chatgpt icon
ChatGPT

Enter your request.