Tove Janssonin suurnäyttely muunsi HAMin salit Paratiisiksi

Teksti ja kuvat Hannele Salminen

Toisen maailmansodan jälleenrakennuksen aikana tarvittiin utopioita ja unelmia. Niitä toteutti Tove Jansson, jonka julkisiin rakennuksiin maalaamat tilaustyöt, monumentaaliset freskot hehkuvat iloa ja fantasiaa. Tove Jansson – Paratiisi -näyttelyssä HAMissa on nyt mahdollista nähdä näitä vähemmän tunnettuja maalauksia ensi kertaa näyttelyksi koottuna. Esillä on myös kadonneiksi luultuja lasimaalauksia.

Kaikkiaan yli 180 teoksen ja esineen näyttelyssä on esillä myös taiteilijan vasta hiljattain löytyneitä suurteosten luonnosrullia, hiilipiirroksia, joissa taiteilijan herkkä kädenjälki näkyy selvästi. Janssonin laajaa tuotantoa esitellään näyttelyssä paitsi maalausten myös valokuvien ja videoiden välityksellä.

Jansson (1914–2001) eli 1940–1950-luvuilla kiihkeää luomiskautta. ”En ole koskaan uneksinut ja suunnitellut niin paljon kuin näinä vuosina. En leikisti – vaan koska se on ollut absoluuttinen tarve”, hän kirjoitti ystävälleen Eva Konikoffille.

Tilaustöiden ohella hän piti ensimmäiset yksityisnäyttelynsä Bäcksbackan Taidesalongissa, maalasi muotokuvia, valokuvasi, teki kuvituksia ja animaatioita sekä kirjoitti ja piirsi Muumikirjoja. Muumilaakson väkeäkin näyttelyssä vilahtelee, sillä hahmoista tuli taiteilijalle eräänlainen tavaramerkki.

HAMin kahteen kerrokseen levittäytyvä näyttely on esillä 6.4. saakka, jonka jälkeen se lähtee kesällä pitkälle kiertueelle Japaniin. Näyttelyyn liittyy paljon oheisohjelmaa Paratiisipäivistä hattivattidiskoon. Näyttelyn yhteydessä julkaistiin myös kolmikielinen 170-sivuinen kirja, jossa esitellään taiteilijan seinämaalaustuotanto kokonaisuudessaan.

Ensimmäisen muumikirjan Muumit ja suuri tuhotulva julkaisusta on ensi vuonna kulunut 80 vuotta. Niinpä näyttely juhlistaa Muumi 80 -juhlavuotta, jonka monipuolisesta tarjonnasta vastaa HAMin ohella Moomin Characters. Eikä juhlinta pääty tähän vaan alkuvuonna 2026 HAMissa avataan uusi Tove Jansson -galleria, jossa esitellään taiteilijan tuotantoa kerran vuodessa vaihtuvissa näyttelyissä.

”Kaikessa tekemisessään Tove Jansson oli rohkea taiteilija ja heittäytyi elämään aina uskollisena itselleen ja omille unelmilleen, aikakauden normeista ja odotuksista välittämättä”, summasi HAMin museojohtaja Arja Miller.

Lisää tietoja näyttelystä ja juhlavuoteen liittyvistä tapahtumista saa täältä: https://www.hamhelsinki.fi/ sekä moomin.com

(Artikkelikuva: Tove Jansson puhdistamassa maalausvälineitään Ullanlinnankadun ateljeessaan Helsingissä 1955.)

Hannele Salminen

Hannele Salminen

Kirjoittaja on kriitikko ja tietokirjailija. (kuva teoksesta Myrsky).

Julkaisijan tiedot

Marko Holmström

Marko Holmström

IT-moniosaaja.

close chatgpt icon
ChatGPT

Enter your request.