Marie Kondo.
Teksti Marja Simonen
Etsitkö keinoja työelämän onnellistamiseksi?
Näin kerran kahvikupin, jossa luki: “Jos joskus nautin työstäni, istun alas ja odotan kohtauksen menevän ohi.”
Jos joskus nautin työstäni, istun alas ja odotan kohtauksen menevän ohi.
Töistä nauttiminen on oikeasti ihan tervettä. Kaiken aikaa ei tarvitse olla onnensa kukkuloilla – sekin on hyvä, että on suurimmaksi osaksi tyytyväinen siihen, missä on ja mitä tekee.
Onnellisempi työelämä voidaan saavuttaa eri tavoilla. Esittelelen viisi tapaa onnellisempaan työelämään sekä viisi kirjaa, joista voi lukea lisää kustakin onnellistamiskeinosta.
1. Oman työn tuunaus
Työterveyslaitoksen mukaan oman työn tuunaus tarkoittaa esimerkiksi:
- Uusien taitojen opettelua
- Uusiin projekteihin osallistumista
- Uusien työtapojen omaksumista esimerkiksi työkavereilta
- Rutiinien rikkomista (kuten eri työympäristöjen kokeilemista)
Jos olet esimerkiksi tottunut työskentelemään toimistolta käsin, selvitä mahdollisuutesi etätöihin. Mikäli taas olet kotoa käsin työskentelevä freelancer, käy kokeilemassa alueesi coworking-tiloja. Ehkä voit tehdä päivän työtehtävät eri järjestyksessä tai yhdistää työhösi elementtejä omista harrastuksistasi? Kenties voisit hyödyntää osaamistasi ja hakeutua kouluttamaan uusia työntekijöitä?
Joskus pienetkin muutokset auttavat, kuten esimerkiksi työpisteen järjestäminen mieleiseksi. Siitä japanilaisella siivousguru Marie Kondolla on paljonkin sanottavaa.
Kirjavinkki: Marie Kondo & Scott Sonenshein: KonMari – Työnilon löytämisen taika
Lukemistani kirjoista Työnilon löytämisen taika on helpoimmin lähestyttävä konmaritus-kirja. Se ei ole liian korkealentoinen tai teoreettinen.
Työpisteen, kalenterin ja digitaalisen työympäristön siivoamista koskevat vinkit ovat käyttökelpoisia kenelle tahansa. Verkostojen siivoamista koskevia ohjeet olivat myös kiinnostavia.
Ajankäytön järjestämistä koskevissa vinkeissä tämä kirja ei yllä Anna Perhon Antisäätäjän tasolle, mutta tuo vertailu ei ole kovin reilu kirjojen erilaisuuden takia.
2. Osa-aikatöihin siirtyminen
Taloudellinen tilanne on monelle este osa-aikatöihin siirtymiselle. Lyhyempi työaika tarkoittaa pienempää palkkaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että Suomessa on progressiivinen verotus. Veroprosentti laskee tulojen pienentyessä, ja tämä tasaa lopullista eroa koko- ja osa-aikaisen työntekijän nettopalkan välillä.
Voit laskea Verohallinnon veroprosenttilaskurin avulla, kuinka paljon vähemmän tienaisit siirtymällä esimerkiksi nelipäiväiseen työviikkoon. Esimerkiksi puolisoni tapauksessa bruttopalkka olisi laskenut 520 euroa kuussa, mutta nettopalkka vain 356,20 euroa. Silloin yhden vapaapäivän todellinen hinta olisi noin 89 euroa.
Mitä sinä tekisit yhdellä ylimääräisellä vapaapäivällä viikossa? Käyttäisitkö sen harrastuksiin, rentoutumiseen, vapaaehtoistöihin itsellesi tärkeiden asioiden parissa vaiko kenties lisäkouluttautumiseen?
Lisäkoulutus voi olla avain unelmaduunin löytämiseen, mistä kerrotaan lisää kohdassa 3. Otetaan ensin käsittelyyn Juhani Seppäsen kirja.
Kirjavinkki: Juhani Seppänen: Hullu työtä tekee
Pidin kovasti Hullu työtä tekee -kirjan lukemisesta. Se haastoi – paikoin hieman raflaavasti – pohtimaan sitä, miksi olemme valmiita uhraamaan työnteolle niin suuren osan elämästämme.
Seppäsen mielestä töissä ei ole tarkoituskaan viihtyä. Töissä käydään, jotta saisimme rahaa kuluttamiseen.
Työnteko on kulutuksen seuraus, koska kulutus johtaa työntekoon varmemmin kuin työnteko kulutukseen.
Juhani Sepppänen
Tämä pointti oli itselleni kirjan tärkeintä antia, vaikka toki kiinnostuin myös laiskuutta ihannoivista tekstiosuuksista. Eihän sitä voi siivuttaa, kun lääkäri kirjoittaa, että jos työnteko keksittäisiin tänään, se todennäköisesti kiellettäisiin terveydelle haitallisena.
Olen palannut näiden ajatusten äärelle omia pitkiä työviikkoja pohtiessani. Minäkuvani on kuitenkin liiaksi rakentunut työn tekemisen ympärille, jotta olisin vielä vähentänyt työtunteja.
Ymmärrän kuitenkin hyvin heitä, jotka ovat lyhentäneet työviikkojaan ja saavuttaneet näin onnellisemman (työ)elämän.
3. Paremmin itselle sopivan työn löytäminen
Jos koet, ettei nykyinen työsi sovi sinulle eikä työtä voi onnellistaa tuunaamalla, harkitse työpaikan tai alan vaihtoa.
Etkö vielä tiedä, millainen unelmatyösi on? Unelmatyötä voi lähteä etsimään esimerkiksi näiden kysymysten avulla:
- Mitä asioita teet niiden itsensä takia? Voisitko löytää työn niiden parista?
- Mitkä ovat vahvuutesi ja millaisessa työssä pääsisit hyödyntämään niitä?
- Haluatko työskennellä yksin vai sopiiko sinulle paremmin tiimityöskentely?
Itselle sopivaa työtä voi etsiä myös näillä vinkeillä:
- Osallistu vapaaehtoistöihin: näin pääset testaamaan erilaisia tehtäviä
- Kokeile uusia harrastuksia, niin tiedät, mikä kiinnostaa ja missä olet hyvä
- Jos mahdollista, hakeudu kiinnostaviin paikkoihin harjoittelijaksi tai työkokeilijaksi
- Etsi lehdistä, blogeista ja televisiosta kiinnostavia yrityksiä ja/tai työnkuvia
Unelmatyö voi vaatia koulun penkille palaamista, mutta se voi olla kaiken vaivan väärti. Muutama vuosi oppia hakemassa on pieni hinta siitä, jos voi viettää lopun työuran mielekkäämpien (ja mahdollisesti myös paremmin palkattujen) työtehtävien parissa.
Kirjavinkki: Lauri Järvilehto: Upeaa työtä!
Lukiessani Upeaa työtä! -kirjaa mielessäni pyöri koko ajan sama ajatus: “Miksen saanut tätä kirjaa käsiini aiemmin?” Olisin välttynyt paljolta pään seinään hakkaamiselta, jos olisin saanut tällaiset täsmävinkit itselle sopivien työpaikkojen ja -tehtävien kartoittamiseen, työhaastatteluihin jne.
Jos siis mietit sitä, mikä sinusta tulee isona, lue tämä kirja. Ei siitä haittaakaan ole. Parhaassa tapauksessa löydät unelmatyösi.
4. Yrittäjäksi ryhtyminen
Jos sopivaa työtä tai yritystä ei löydy, voit ehkä perustaa sen itse.
Yrittäjyys on monelle tapa tehdä harrastuksesta työ. On kuitenkin hyvä muistaa, että pelkkä innostuneisuus ei tuo leipää pöytään.
Kaikkien yrittäjyydestä haaveilevien kannattaa osallistua yrittäjyyskurssille, jossa kerrotaan tarkemmin esimerkiksi markkinoinnista ja uusasiakashankinnasta, kirjanpidosta, verotuksesta ja erilaisista tukimuodoista. Omaa yritysideaa voi ensin kokeilla kevytyrittäjänä, jolloin laskutat ilman omaa y-tunnusta laskutuspalvelun kautta.
Laskutuspalvelun käyttäminen voi pitkässä juoksussa käydä turhan kalliiksi, joten jos tilauksia alkaa sadella, on aika harkita omaa yritystä.
Mikäli (kevyt)yrittäjyys ei sopinutkaan sinulle, unohda koko juttu. Nyt tiedät ainakin sen, mitä et halua. Se tieto on yhtä tärkeä kuin tieto siitä, mitä haluat.
Yrittäjäksi ryhtymisestä voi lukea myös lukemattomista blogeista ja kirjoista.
Kirjavinkki: Timothy Ferriss: 4 tunnin työviikko
Tämän klassikko-opuksen koko nimi on “4 tunnin työviikko: Unohda yhdeksästä viiteen -elämä, asu missä haluat ja ryhdy uusrikkaaksi”.
Älä anna sen hämätä. Minä annoin ja siksi lykkäsin sen lukemista. Kun lopulta tartuin kirjaan paremman puutteessa, koin sen yllättävän antoisaksi. Kirja etenee asteittain kohti lyhyempää työviikkoa. Neljän tunnin työviikko saavutetaan “ylimmällä asteella” eli yrittäjänä.
En ollut yrittäjä lukiessani kirjan. Nyt olen. Teenkö 4-tuntista työviikkoa? En todellakaan! Ehkä tein jotain väärin…
En usko, että kovinkaan moni pystyy toteuttamaan käytännössä kirjan kaikki neuvot, mutta kirjasta saa joka tapauksessa hyötyä.
- Hyöty numero 1: Saatat alkaa ottaa yrittäjyyden huomioon yhtenä mahdollisena vaihtoehtona.
- Hyöty numero 2: Saat vinkkejä ihan tavalliseen työarkeen, kuten keskeytysten minimoimiseen. Jatkuvat keskeytykset ovat paras tapa tuhota flow, jos minulta kysytään.
5. Onnen löytäminen nykyisestä työstä
Jos työpaikan vaihtaminen ei tunnu oikealta ratkaisulta, mieti, voisitko löytää aihetta onneen, iloon ja tyytyväisyyteen nykyisestä työstäsi. Pienetkin ilonaiheet ovat tärkeitä. Kun löytää yhden, saattaa löytää toisenkin.
Niitä voi etsiä esimerkiksi näillä vinkeillä:
- Mieti, ketä työsi hyödyttää: voisitko saada iloa tästä tiedosta?
- Pyydä palautetta esihenkilöltä, kollegoilta tai asiakkailta: ole iloinen kaikesta, missä olet onnistunut
- Siivoa ja mahdollisesti myös koristele työpisteesi
- Aseta työkoneen/-puhelimen taustakuvaksi kuva jostain, mitä tavoittelet
Oman tietokoneeni taustakuvassa luki pitkään: “Muistatko sen ajan, kun vasta haaveilit siitä, mitä sinulla nyt on?” Se muistutti minua joidenkin tavoitteideni saavuttamisesta ja nosti siten mieleeni kiitollisuuden myös kiireisimpinä hetkinä. (Nyt taustakuvani on Danakilista, missä haluaisin vielä jonain päivänä käydä.)
Työelämään voi saada uudenlaista mielekkyyttä myös asettamalla itselleen (joko itsenäisesti tai yhdessä esihenkilön kanssa) suhteellisen helposti saavutettavia välitavoitteita. Kisa itseä vastaan voi muuttaa rutiinihommat astetta jännittävimmiksi.
Kisat tai tavoitteet voivat olla ihan yksinkertaisia, kuten:
- Kuinka nopeasti saat siivottua yhden huoneen (hyvin)?
- Kuinka monta sanaa kirjoitat tunnissa?
- Kuinka monta puhelua ehdit ottaa ennen lounasta?
- Saatko viineriin täydelliset raidat ensi yrittämällä?
Aina ei tarvitse keskittyä tavoittelemaan onnen- ja ilonhetkiä. Sekin on erinomaista, jos pystyy kääntämään huomion pois epämiellyttävistä asioista.
Haemin Sunim antaa kirjassaan Asioita jotka huomaa vasta kun hidastaa oivan ohjeen:
“Pomosi pyytää sinua hoitamaan asian, jolla ei ole oikeastaan tekemistä työsi kanssa. Tee se vain sen sijaan, että närkästyisit. Älä tee mitättömästä asiasta tuskaa ja kuluta loputtomasti aikaa ja energiaa sen ajattelemiseen.”
Työelämässä vastaan tulee jatkuvasti ikäviä asioita, joita jää helposti vatvomaan myöhemmin: ”pomo oli epäreilu, asiakkaalta tuli ikävää palautetta, kollega joi kahvia laittamatta rahaa kahvikassaan…”
Kun asia on ohi eikä sille enää tarvitse tehdä mitään, pyri kääntämään ajatuksesi pois tapahtuneesta. Muuten asia voi saada mielessäsi ylisuuret mittasuhteet.
Edellä jo mainitsinkin kirjan, minkä lukemista aion suositella tässä kohtaa.
Kirjavinkki: Haemin Sunim: Asioita jotka huomaa vasta kun hidastaa
Asioita jotka huomaa vasta kun hidastaa on minun mielestäni kirja, jota ei lueta kerralla. Tämä on kirja, jota selataan ja luetaan valikoiden. Tämä on kirja, jonka sivut ovat hiirenkorvilla ja jonka välistä pilkottaa post-it -lappuja.
Tämä kirja seuraa mukana muutosta toiseen ja sitä kinutaan takaisin, jos sen lainaa työkaverille. Asioita jotka huomaa vasta kun hidastaa on täynnä ajatelmia, joiden lukeminen on kuin sielun karkkipäivä.
Ajatelmat tuovat mieleeni yhden kaikkien aikojen lempikynäilijäni eli Robert Fulghumin.
Yhteenveto
Tässä artikkelissa olen käynyt läpi tapoja, joilla voit onnellistaa työelämääsi. Olen lisännyt joukkoon myös muutamia kirjavinkkejä. Tarvitseeko töissä edes olla onnellinen?
Tämä on hyvä kysymys. Olen sitä mieltä, että on tärkeää viihtyä omassa työssään, koska työ kahmaisee niin suuren osan arjesta. Ei ole mielekästä elää vain viikonloppuja tai kesälomaa varten. En kuitenkaan usko, että kukaan on töissä kaiken aikaa täynnä onnea. Unelmatyössäkin on varjopuolia ja huonoja hetkiä – ne ovat osa elämää. Riittää, että edes suurimman osan ajasta pitää työstään, ja muinakin aikoina vähintäänkin sietää sitä, mitä tekee.
Jos vihaa työtään tai pelkkä töiden ajattelukin ahdistaa, on aika alkaa etsiä uutta suuntaa, ennen kuin tilanne alkaa uhata omaa mielenterveyttä ja jaksamista.