Hoffburg-parvekkeelta on peräti Adolf Hitler nostanut kättään kenties alhaalla hurraavalle kansalle.
Teksti ja kuvat Anni Kotkamaa
Tonavan varrella sijaitseva Wien on upea matkakohde. Siellä on helppo liikkua, paljon näkemistä, ja tekemistä, mahtavaa arkkitehtuuria, hyvää ruokaa, historian havinaa ja uutuuden viehätystä. Itävallan historia näkyy erityisesti keisarillisissa palatseissa, monien uskontojen kirkoissa ja katedraaleissa.
Wieniin tutustumisen on hyvä aloittaa kävelyllä keskustassa olevassa puistossa Folkgartenissa. Se on kaupungin lukuisten muiden puistojen tapaan tärkeä henkireikä, jonka kahden miljoonan asukkaan kaupungin asukkaat tarvitsevat. Tyylikkäästi hoidettujen kukkaistutusten ja suihkulähteiden äärelle kokoontuu ihmisiä suurin joukoin, paikallisia ja turisteja.

Katseen voi kierrokselle nostaa Hoffburgiin, joka on historiallinen hallintorakennus. Siellä on pitänyt toimistoaan maan suuret johtajat mm. Adolf Hitler. Edessä olevalta parvekkeelta hän on nostanut kättään kenties alhaalla hurraavalle kansalle. Parvekkeen alapuolella oleva alue suosittu kokoontumispaikka kaupunkilaisille. Muhkeiden hallintorakennuksien lisäksi näkemistä on yliopistossa, ja museoissa, joiden rakennustyylissä löytyy uusklassismia, uusgoottilaisuutta ja uusrenessanssia, barokin ja jugendin rinnalla.
Alueittain eteneviin kehiin rakennettu Wien kätkee vanhaan kaupunkiinsa museokeskittymän, jossa on todella jokaiselle jotain. Museokortteleissa on niin paljon upeaa näkemistä, että Wienin kävijän kannattaa varata alueelle koko päivä. Matkan varrella on tietysti paljon hienoja kahviloita ja ravintoloita.


Wienissä on asunut moni suurnimi kuten Ludwig van Beethoven, Sigmund Freud, Johan Strauss ja Franz Schubert. Suurin kaikista on kuitenkin Wolfgang Amadeus Mozart, joka on saanut kaupunkiin oman huolellisesti hoidetun puiston. Teatteri, ooppera ja klassinen musiikki ovat matkailijoillekin kokemisen arvoisia. Lippuja voi yrittää suosittuihin Wienin filharmonikkojen konsertteihin, mutta runsaasti huippulaatuista musiikkia on monissa muissakin paikoissa, onhan Wien konserttimusiikin maailmannapa. Liput on hyvä varata netistä etukäteen.
Itävaltalaiset ovat ylpeitä ruokaperinteestään, joka on todella muutkin kuin wiener schnitzel. Siellä sanotaan idän kohtaavan lännen parhaat herkut. Osin ruokakulttuurissa viitataan Serbiaan, Unkariin ja Venäjään, lisäksi menyyssä on vaikutusta ja keskieurooppalaisista ja Välimeren herkuista. Ruokakulttuurissa näkyy myös se, että joka viides wieniläinen on syntynyt jossain muussa maassa ja puolet asukkaista on ulkomaisista vanhemmista. Wien olikin monine sateenkaarilippuineen tunnelmaltaan kansainvälinen, monikielinen ja avarakatseinen paikka. Se on kuulemma poikkeus verrattuna muuten varsin konservatiiviseen Itävaltaan.


Wien ei olisi Wien, ellei siellä olisi lukuisia Schaher-kahviloita. Suosituimpiin kahviloihin oli koko ajan jono, jopa vesisateessa. Makea maistui vieläkin makeammalta, kun saattoi kuvitella, että juuri tämän pöydän ääressä on miettinyt maailmanmenoa Sigmund Freud ja Gustaf Mahler. Burg Wirterl ja Pörs Wirtel ovat suosituimpia kahviloita.
Wienin värikäs ja vauras historia on tehnyt wieniläisestä arkkitehtuurista ja elämäntavasta koreaa ja yliampuvaa. Lähtökohtana on, että ellei tee asioita räiskyvästi, ei kukaan huomaa lainkaan. Rakennuksissa ja sisustuksissa ei ole koristelua ja kullan kimallusta säästelty.
Eikä sovi unohtaa, että Espanjalainen ratsastuskoulu on Wienin helmi. Sen hevoset tulevat Slovakiasta ja opettajat Espanjasta. Laatu oli ainakin tarinan mukaan maailman parasta ja hevoskärryt kuuluivatkin myös nykywieniläiseen katukuvaan. Hevoskärrykyyti sopikin hyvin mukulakivikaduille matkailijan viihteeksi, liikenteen autojen, bussien ja raitiovaunujen sekaan.


Historiaa tihkuvassa Wienissä on hyvä pysähtyä aika monien talojen edustalle upotettujen metallilaattojen äärelle. Niihin on kirjoitettu niiden talojen asukkaiden nimiä, jotka on viety toisen maailmansodan aikaan keskitysleireille.
